Geistliches Consort

Singing, Connecting

In het voorjaar van 2018 is het Geistliches Consort opgericht, een ensemble bestaande uit een sopraan (Lisa Groothedde), baroktrombone (Maurits Willemsen), een kistorgel (Maurits Bunt) en ik als baszanger. Naast concerten die we zelf organiseren is het ook mogelijk ons te benaderen voor een bijdrage aan uw concert of gelegenheid. Daarbij is de aanwezigheid of huur van een geschikt (klein) orgel of klavecimbel/spinet nodig.


Muziek van vóór 1700

We houden ons vooral bezig met muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw: voor mij een totaal nieuwe en enorm verrijkende wereld van prachtige muziek! Deze muziek heeft een enorme zeggingskracht. Interactie en connectie krijgt in deze muziek een extra betekenis, doordat de muziek geschreven is alsof je een gesprek met je mede-musici aan het voeren bent.

“Voor mij een totaal nieuwe en enorm verrijkende wereld van prachtige muziek!”

Daarnaast is veel belangrijke muziek uit die tijd geistlich, geestelijk. Dat voegt nog een diepere en bijzondere laag toe aan het uitvoeren: het gaat in deze muziek ook om een connectie met God.


Baroktrombone en kistorgel

Het is echt zo: de helft van dit ensemble heet Maurits, en ze vertegenwoordigen de ‘instrumentale’ klanken. Een trombone zoals wij die kennen, die ook in de grote orkesten speelt, is een doorontwikkeling van de baroktrombone. Deze heeft een ontzettend helder, sprankelend en bijna zingend geluid: perfect in combinatie met stemmen! Het kistorgel is een klein orgel in de vorm van (de naam zegt het al) een grote kist. En dat met een prachtig geluid, waarmee het de muzikale basis vormt van ons ensemble. Mede omdat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van geschikte orgels op de plekken waar we spelen worden ook andere kleine orgels gebruikt. We zijn aan het sparen om zelf een kistorgel aan te schaffen.

We studeren aan verschillende conservatoria in Nederland (Amsterdam, Zwolle, Rotterdam en Utrecht).