Bio

Singing, Connecting

Over mij als zanger-muzikant:


‘Timon van Velzen (1995) is werkzaam als uitvoerend zanger, hij heeft in juni 2020 zijn Bachelorexamen Klassiek Zang met goed resultaat afgelegd aan het Utrechts Conservatorium. Ook is Timon afgestudeerd socioloog aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn uitvoeringspraktijk is Timon actief op educatief- en dirigeergebied, onder andere als zangcoach, pianodocent en leider van workshops en koorprojecten.

Als zanger is Timon werkzaam in diverse contexten en genres. Denk hierbij onder meer aan oude muziek, oratorium, Duitse liederen en Italiaanse opera: maar ook lichter repertoire, van Negro Spirituals tot pop. Hij is tevens onderdeel van een aantal ensembles. Zijn grote passie is om, onder andere door middel van muziek, mensen te verbinden en ze te raken door al zingend iets uit te dragen.

De zangcarrière van Timon begon al op negenjarige leeftijd als solist in samenwerking met kerkkoren. Rond die tijd begon hij met het volgen van zanglessen bij pedagoge Yvonne Keizer in Alphen aan de Rijn. Op vijftienjarige leeftijd nam hij opnieuw zangles, bij Annemarie de Jong in Harderwijk. Zij bracht hem de liefde bij voor het klassieke stemgebruik en repertoire. Ook volgde hij bij verschillende docenten pianolessen. Na zijn middelbare school besloot Timon sociologie te gaan studeren in Utrecht. Tegelijkertijd groeide de wens om conservatorium te doen. In 2016 werd hij toegelaten tot het Utrechts Conservatorium. Daar begon hij aan de voltijds-opleiding klassieke zang, met piano als bijvak. Timon woont nu in Amersfoort en zit inmiddels in het vierde jaar van zijn conservatoriumopleiding. Daarnaast heeft hij een minor muziekwetenschappen en de Kurt Thomas Cursus voor koordirectie afgerond. Timon volgt zijn zangstudie bij de Bulgaarse sopraan Dobrinka Yankova. Hij volgde coachings en masterclasses bij diverse vooraanstaande zangers, dirigenten en regisseurs. Zijn stem is te kwalificeren als bas-bariton.’


Curriculum Vitae

Zie voor een exactere beschrijving van mijn muzikale staat van dienst (opleiding, ervaring, masterclasses) mijn Curriculum Vitae. Hier is ook een lijst te vinden van het repertoire dat ik zing.