Workshops/lessen

Singing, Connecting

Het geven van workshops en lessen kan alle kanten op: voor mij is een rode draad dat er vooral lekker actief bezig gegaan moet worden. De naam ‘workshop’ zegt het al. Uiteraard met zang en/of muziek! En dat actief bezig gaan is een geweldig startpunt om stiekem ook nog eens van alles te leren. Daarnaast is een workshop een plek waar in een hele korte tijd een groepsproces plaatsvindt. Mensen leren elkaar soms net kennen en vervolgens komen ze meteen intensief (muzikaal) met elkaar in connectie. Ook voor bestaande groepen kan een workshop met muziek en zang ontzettend verrijkend zijn: ik geloof echt dat muzikale of vocale verbinding een nieuwe impuls kan geven aan groepsrelaties.


Muzikale verbinding

Daar is trouwens niets zweverigs aan, laat bijvoorbeeld dit onderzoeksartikel zien! De auteurs keken onder meer naar vertrouwen en coöperatiegedrag binnen de groep. Zie ook mijn onderzoek-pagina, of bekijk hier mijn scriptie over muziek en vertrouwen, als je dit interessant vindt. Uiteraard zullen in bepaalde groepen mensen zitten die het in eerste instantie helemaal niets vinden om bijvoorbeeld ineens te moeten gaan zingen: gelukkig betekent dit niet per se dat ze dit nadien nog steeds zo zien! Op de afbeelding zie je een workshop in Harderwijk, waar we in een halfuur tijd een vereenvoudigde versie van het ‘Halleluja’ van Händel ingestudeerd hebben.


Mogelijkheden

Voor het geven van workshops en lessen kan het bij mij gaan om allerlei doelgroepen: familie, kinderen (zie onderaan deze pagina), collega’s/bedrijven, onbekenden, commissies, kerkgroepen, multicultureel. Het is ook mogelijk om acteren of spraakoverdracht te integreren in de workshop of les, ook enorm leuk en verrijkend! Neem contact op als u interesse hebt of vragen over de exacte mogelijkheden. Om maar een aantal mogelijke workshop-/lesvormen te noemen:

>> Een koorworkshop waar we leuke oefeningen doen en in korte tijd een koorstukje instuderen en eventueel uitvoeren

>> Een workshop vrij-zingen: zang als expressiemiddel!

>> Improvisatie-groepszang

>> Een workshop gericht op harmonie en verbinding door muziek, gebruikmakend van de stem (bijvoorbeeld voor bedrijven)

>> Een soort masterclass of korte lessenreeks waar iedereen een lied meeneemt en waar we in korte tijd een (geënsceneerde) minivoorstelling van maken

>> Het instuderen van één of meerdere meerstemmige Kerstliederen

>> Christelijke workshops


Hier geef ik een muziekles rondom de middeleeuwen, aan groep 4 op een basisschool. Video: leerkracht